ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa z kaszą jaglaną i mizerią

Biała kiełbasa z kaszą jaglaną i mizerią

nazwa

Wykonanie

Dziś pre­zen­tuję prze­pis na pro­sty obiad, przy któ­rym zbyt­nio się nie namę­czymy: białą kieł­basę z kaszą jaglaną i mize­rią.
Przepis na obiad (dla jednej osoby)
3 cien­kie białe kieł­ba­ski (parzone),
1 dorodna cebula,
1 łyżka masła,
75 g kaszy jagla­nej,
ok. 100 g ogórka,
ok. 100 g pomi­dora,
1 łyżka śmie­tany lub jogurtu natu­ral­nego,
świeżo mie­lony, czarny pieprz, cukier trzci­nowy i sól oraz 1/4 łyżeczki warzywka.
Kaszę jaglaną gotu­jemy z warzyw­kiem w dwu­krot­nie więk­szej obję­to­ściowo ilo­ści wody. Kasza gotuje się bar­dzo szybko, więc czę­sto zaglą­dajmy do niej, aby się nie przy­pa­liła.
Cebulę obie­ramy i kro­imy w kostkę; opró­szoną solą i cukrem sma­żymy na maśle do zeszkle­nia. Dorzu­camy białe kieł­ba­ski i sma­żymy dalej, tym razem pod przy­kry­ciem, aż się tro­chę przy­ru­mie­nią. Jeśli cebula zaczyna zbyt­nio się przy­ru­mie­niać, prze­suńmy ją na część patelni nie­omy­waną bez­po­śred­nio przez pło­mień. Możemy patel­nię prze­su­nąć na pal­niku tak, aby w czę­ści nad nim sma­żyły się kieł­ba­ski, a na chłod­niej­szej stro­nie “docho­dziła” cebulka.
Ogó­rek i pomi­dor myjemy, kro­imy w kostkę i mie­szamy ze śmie­taną lub jogur­tem natu­ral­nym. Dopra­wiamy do smaku solą i świeżo zmie­lo­nym, czar­nym pie­przem (taki naj­le­piej pach­nie).
Zaja­damy się. Prawda, że pro­ściutki obiad?
Tylko dla dociekliwych
Zupeł­nie natu­ralna biała kieł­basa jest wyjąt­kowo nie­trwała, gdyż nie zawiera kon­ser­wan­tów . Stąd też bie­rze się jej szary kolor po ugo­to­wa­niu.
W przy­padku, gdy po ugo­to­wa­niu zawar­tość kieł­ba­sek pozo­staje różo­wawa, suge­ruje to, że pod­dano ją peklo­wa­niu z udzia­łem soli takich jak np. azo­tyn sodu lub azo­tyn potasu . Są to kon­ser­wanty, które reagu­jąc w żołądku z pro­duk­tami roz­kładu bia­łek, mogą two­rzyć te nitro­zo­aminy, które są sub­stan­cjami kar­cy­no­gen­nymi (rako­twór­czymi).
Źródła
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bia% C5 %82a_kie% C5 %82basa
https://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_sodu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_potasu
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/biala-kielbasa-kasza-jaglana-mizeria