Wykonanie
Dziś prezentuję przepis na prosty obiad, przy którym zbytnio się nie namęczymy: białą kiełbasę z
kaszą jaglaną i mizerią.Przepis na obiad (dla jednej osoby)3 cienkie białe kiełbaski (parzone),1 dorodna
cebula,1 łyżka
masła,75 g
kaszy jaglanej,ok. 100 g
ogórka,ok. 100 g pomidora,1 łyżka śmietany lub
jogurtu naturalnego,świeżo mielony,
czarny pieprz,
cukier trzcinowy i
sól oraz 1/4 łyżeczki warzywka.
Kaszę jaglaną gotujemy z warzywkiem w dwukrotnie większej objętościowo ilości
wody.
Kasza gotuje się bardzo szybko, więc często zaglądajmy do niej, aby się nie przypaliła.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę; oprószoną
solą i
cukrem smażymy na
maśle do zeszklenia. Dorzucamy białe kiełbaski i smażymy dalej, tym razem pod przykryciem, aż się trochę przyrumienią. Jeśli
cebula zaczyna zbytnio się przyrumieniać, przesuńmy ją na część patelni nieomywaną bezpośrednio przez płomień. Możemy patelnię przesunąć na palniku tak, aby w części nad nim smażyły się kiełbaski, a na chłodniejszej stronie “dochodziła”
cebulka.Ogórek i pomidor myjemy, kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (taki najlepiej pachnie).Zajadamy się. Prawda, że prościutki obiad?Tylko dla dociekliwychZupełnie naturalna biała kiełbasa jest wyjątkowo nietrwała, gdyż nie zawiera konserwantów . Stąd też bierze się jej szary kolor po ugotowaniu.W przypadku, gdy po ugotowaniu zawartość kiełbasek pozostaje różowawa, sugeruje to, że poddano ją peklowaniu z udziałem
soli takich jak np. azotyn
sodu lub azotyn potasu . Są to konserwanty, które reagując w żołądku z produktami rozkładu białek, mogą tworzyć te nitrozoaminy, które są substancjami karcynogennymi (rakotwórczymi).Źródłahttps://pl.wikipedia.org/wiki/Bia% C5 %82a_kie% C5 %82basahttps://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_soduhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Azotyn_potasu